Szándék

Ezzel kezdődik az egész. Mi a szándékod? Le akarsz szokni? Miért?
Ezt a témát alaposan járd körbe, és pontosan fogalmazd meg magadnak, és értsd is meg, mi motivál arra, hogy változtass az életeden. Bármilyen nagy lépés is kimondani, hogy „Le akarok szokni!”, ez önmagában nem elég. Amikor gyötör a sóvárgás, akkor a „le akarok szokni” kevésnek fog bizonyulni. De mondjuk, az, hogy „Meg akarom ismerni önmagam, és önmagam akarok lenni!”, vagy „Jelen szeretnék lenni a gyermekem életében!”, na, ezek – ezek már ütősebbek!

Elhatározás

A szándékod megvan – pipa! Most már csak erő kell, hogy elhatározd, meg is csinálod, amit kitaláltál magadnak. A szándék ugyanis bárkiben meglehet, de határozott döntés nélkül megreked a képzelet szintjén. Arról nem is beszélve, hogy, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve… Szóval, a szándék mellé döntés is kell.
Határozd el: változtatsz.

Célkitűzés

Ettől a perctől józan vagyok! Nos, ez elég merész kijelentés. Persze van, aki képes erre, de a legtöbben nem.

Érdemesebb kisebb célokat kitűzni, olyanokat, amelyek a nagyobb célod elérésében segítenek. Rengeteg ilyen van – kedvedre válogathatsz: „Elkezdek hetente egyszer sportolni; mindennap eszek valami egészségeset; olyan alkoholmentes italokat szerezek be, amiket jókedvvel iszok; többet találkozok a barátaimmal; kipróbálok valami újat…”

A céljaidat mindig írd le, vezess naplót, és töltsön el örömmel a tudat, hogy mennyi mindent teszel önmagadért!

A józanság elengedhetetlen összetevői

Hit

Sokan úgy indulnak neki a nagy leszokásnak, hogy: „Majd meglátjuk, hogy alakul.” Hát, ez bizony garantált bukás. Csak úgy alakulhat ugyanis, ahogyan Te akarod. A Te döntéseiden, a Te céljaidon, a Te cselekedeteiden múlik, hogy milyen lesz az életed. Higgy abban, hogy hatalmadban áll változtatni az életeden! Higgy abban, hogy bármit meg tudsz csinálni, ha tényleg akarod!

Ha pedig már sokadszor futsz neki a dolognak, akkor legyél büszke arra, hogy nem adod fel, és még mindig próbálkozol, meg hiszel is abban, hogy sikerülhet. Minél jobban hiszed, hogy menni fog, annál könnyebben fog menni!

Támogatás

A támogatás az egyik legfontosabb dolog, mert egyedül, esetleg titokban próbálkozni a leszokással csak még nehezebbé teszi azt, ami eleve nem könnyű. Ezért fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik támogatnak a céljaid elérésében. Az viszont nem segít, ha lenéznek vagy sajnálnak, mint ahogy az sem, ha a barátok arra buzdítanak, hogy igyál vagy drogozzál.

Keress hát magadnak egy jó közösséget, akár egy olyat, ahol konkrétan a függőséggel foglalkoznak. Vagy egyszerűen csak beszélgess sokat és őszintén a családoddal és az igaz barátaiddal.

Cselekvés

A józanság és az egészség olyan, amiért mindennap tenni kell. A „sok kicsi sokra megy” elve pedig itt tényleg működik. Az életünk valahol a legapróbb döntéseinkből és a mindennapi cselekedeteinkből áll össze, és ezek hatására leszünk olyanok, amilyenek.

Mindig olyat tegyél tehát, ami nemcsak az adott pillanatban (nemcsak itt és most) jó, hanem hosszú távon is a céljaid megvalósítását szolgálja.

Kitartás

Nehéz lesz, igen, de annál szebb lesz a végén!
Lesznek olyan napok, amikor kaparod a falat, amikor a sóvárgás annyira gyötör, hogy a késztetésnek való ellenállás minden erődet igénybe veszi. Készülj fel erre, és ilyenkor mindig emlékezz, miért is indultál el a józanság felé.

Ne add fel, mert a végén kiderül, ez volt a legjobb dolog, amit valaha tettél!