Öt dolog, amit a függőségkezelésre felkészítő motivációs módszerről tudni érdemes

  1. A szenvedélybetegek segítésére szolgáló CRAFT módszer alapvetően a családban rejlő motivációs lehetőségek kiaknázására épül. A vizsgálatokkal igazolt hatékonyságú módszer elsajátítása révén az alkoholista vagy szerfüggő egyének hozzátartozói meg tudják állapítani, hogy az illető által adott esetben tanúsított egészséges viselkedés megfelelő jutalmazására konkrétan milyen eszközöket alkalmazhatnak annak érdekében, hogy szenvedélybeteg rokonukat egészségtelen életmódjának megváltoztatására ösztönözzék. 

    Ezzel összefüggésben a család megtanulhatja egyrészt azt, hogy hogyan tegye vonzóbbá a józan életet a szenvedélybeteg számára, másrészt azt, hogy mit tehet annak érdekében, hogy az alkohol- vagy szerfogyasztással járó tevékenységek kisebb vonzerőt gyakoroljanak az illetőre. Ha pedig a hozzátartozók ezzel a pozitív hozzáállással közelítenek a problémához, jelentősen csökkenthetik a konfliktusok kialakulásának valószínűségét, és olyan módon tudnak viselkedni a segítségükre szoruló rokonukkal, amely együttműködőbbé teheti az illetőt, és egyúttal az érintettek közötti kapcsolat erősítését szolgálja.
  2. A CRAFT módszert alkalmazó hozzátartozók több mint kétharmadának sikerül elérnie azt, hogy szenvedélybeteg rokona kezeltesse magát.
  3. A kutatások arról tanúskodnak, hogy a visszaesés gyakoribb azoknak az alkoholistáknak vagy szerfüggőknek a körében, akiknek a hozzátartozói nem motivációs módszerekkel, hanem a szenvedélybeteget a problémájával direkt módon szembesítő konfrontatív módszerekkel érik el, hogy az illető szakemberhez forduljon.
  4. A szenvedélybeteget a problémájával direkt módon szembesítő konfrontatív módszereket alkalmazó hozzátartozók egészségi állapotához viszonyítva a CRAFT motivációs módszert alkalmazó hozzátartozók fizikai és érzelmi állapota idővel általában jelentős mértékű javulást mutat a szenvedélybeteg rokon érdekében tett erőfeszítések hatása következtében.
  5. A szenvedélybeteget a problémájával direkt módon szembesítő konfrontatív módszereket alkalmazó hozzátartozók többségéhez képest a CRAFT módszert alkalmazó hozzátartozók nagyobb valószínűséggel tartanak ki a szenvedélybeteg segítésére irányuló elhatározásuk mellett, és sikeresebbek is a segítségnyújtásban. Ennek megfelelően rendkívül alacsony azoknak a száma, akik nem végzik el a CRAFT módszer elsajátítására szolgáló teljes családtréninget, vagy nem teljesítik az annak keretében kidolgozott programot. Ezzel szemben a konfrontatív módszerek elsajátítására szolgáló tréningek esetében a résztvevők több mint háromnegyede nem fejezi be a tréninget, mivel a hozzátartozók számára pszichésen túlságosan megterhelő a konfliktusokat eredményező szembesítési technikák alkalmazása, és gyakran attól tartanak, hogy végérvényesen megromlik a kapcsolatuk a segítségükre szoruló rokonukkal.


<< Vissza az előző oldalra