Aki alkoholista szülő vagy szülők gyermeke, vagy az, aki bármilyen egyéb függőségben szenvedő felnőtt mellett nőtt fel, nagyobb valószínűséggel lesz maga is szerfüggő.

Persze a szerfüggő szülők gyermekeit nem tudatos döntések vezérlik, amikor úgy cselekszenek, hogy a szerfüggőség áldozatai legyenek – ennek ellenére áldozatok lesznek.

Ne legyen több áldozat!

Jól tudjuk, a gyermek a szülei példáját követi, hogy megtanulja, miként kell felnőttként viselkedni, és rájöjjön, hogy mi a szerepe a világban. A szülő dolga éppen ezért az, hogy utat mutasson a gyermekének, és támogassa, illetve tanítsa őt, ráadásul önzetlenül és feltételek nélkül.

A baj csak az, hogy nem mindenki „ideális” családban nevelkedik, és sok esetben a szülő sajnos nem jó, hanem rossz példát mutat – talán éppen azért, mert maga is áldozat, és esetleg az ő szülei is szenvedélybetegek voltak.

És folytatódik az ördögi kör!

Szóval, ha nem is saját magadért, de legalább a gyermekeidért tedd meg azokat a bizonyos lépéseket, amelyek a változáshoz szükségesek, hogy a téged is sújtó betegség ne fertőzhesse meg a további generációkat, és a gyermekeid és az unokáid ne váljanak áldozattá úgy, ahogy te magad azzá lettél.