Persze nem a boltban kapható vegyszerekről beszélek…

Amikről én beszélek, azok a szervezetünkben termelődnek. A szervezetünk ugyanis folyamatosan létrehoz olyan kémiai anyagokat, amelyektől egészségesek vagyunk és boldogak. Ezeknek az úgynevezett neurotranszmittereknek konkrétan az a feladata, hogy az idegsejtek közötti információáramlást biztosítsák. És ha ezek az anyagok valamilyen oknál fogva nem termelődnek megfelelő mennyiségben (pl. hormonzavar esetén, vagy egészségtelen életmód, illetve helytelen táplálkozás miatt), akkor bizony felborul a rendszer: úgy érezzük, valami nem stimmel, és szinte ösztönösen igyekszünk pótolni azt, ami hiányzik a szervezetünkből.

És innentől már ismerős a történet, ugye?

Minden ember függ a kemikáliáktól!

Nyilván nem akarunk boldogtalanok lenni, és azt sem szeretjük, ha feszültek vagyunk. Éppen ezért ha kialakul valamilyen hiányállapot, amely az érzelmeinket kedvezőtlenül befolyásolja, azonnal teszünk róla, hogy orvosoljuk a helyzetet, és legtöbbször persze valamilyen gyors megoldást keresünk: drogot, alkoholt vagy gyógyszert használunk.

Persze az igazság az, hogy a szervezetünk kémiai háztartásának egyensúlyához ideális esetben elegendő, ha egészségesen élünk: helyesen táplálkozunk, eleget mozgunk és alszunk, megfelelőek a társas kapcsolataink, és rendben van a szexuális életünk.

Habár rengeteg kémiai anyag, illetve hormon van, amire szüksége van a szervezetnek, az alábbiaknak kiemelt szerepe van abban, hogy érzelmileg rendben legyünk, és jól érezzük magunkat. Ráadásul ezeknek a termelődési zavara gyakran állhat a függőség kialakulásának hátterében.

Lássuk…

Dopamin: Ez a „szer” oldja a feszültséget a testben, ugyanakkor stimulálja az agynak azt a részét, amely a jutalom- és az örömérzetért felelős. Általában az alacsony dopaminszint az, amit valamilyen függőséget kiváltó szerrel kompenzálni próbálunk. A legjobb megoldás azonban az, ha olyan örömforrást találunk magunknak, amely nemcsak fokozza a dopamintermelést, hanem egészséges is. Ilyen lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sport és bármilyen kreatív tevékenység – ezek mind növelik a dopamintermelést.

Adrenalin: Ez a „szer” egészséges mennyiségben energiát ad és motivál, ha viszont túltermelődik, akkor állandó feszültséget idéz elő bennünk. A termelődésére pedig a legjobb hatást a sport és az egészséges kihívásokkal való szembenézés gyakorolja.

Szerotonin: Ez a „szer” a boldogság érzetét kelti, és szinten tartja az önbizalmunkat. Hiányállapot akkor alakulhat ki, ha az étrendünkben nincs elegendő B6-vitamin és fehérje, vagy ha nem jutunk elegendő napfényhez.

Melatonin: Ez a „szer” éjszaka termelődik, amikor alszunk, és gyakorlatilag a kipihentség, az immunitás és a jó erőnlét biztosítéka. Ha viszont nem alszunk eleget, vagy ha túl sok mesterséges fény ér bennünket, akkor a szervezetünk nem tudja elegendő mennyiségben termelni, ami pedig depresszióhoz és krónikus kimerültséghez vezethet.

Endorfinok: Ezek a „szerek” felelősek a természetes fájdalomcsillapításért és a jó közérzetért. Akinek a szervezetében nem termelődnek kellő mennyiségben endorfinok, az érzelmileg labilis, és könnyen kiborul. A tudatmódosító szerek pedig természetesen nem nyújtanak megoldást, csak súlyosbítják a helyzetet. Érdemes inkább minden étkezésnél elegendő fehérjét fogyasztani, meg sok B- és C-vitamint, illetve magnéziumot. Emellett a múlt elengedése, a fájdalmak feldolgozása is kedvezően befolyásolja az endorfinok termelését.

És hogy mit érdemes tenned, ha úgy sejted, hiányt szenvedsz ezekből a természetes „szerekből”?

Hát, először is próbáld meg, hogy egy teljes hétig csak egészséges (valódi, tiszta) ételeket fogyasztasz. Emellett mindennap sétálj egyet, vagy mozogjál egy fél órát. Ezenkívül mindig feküdj le időben, lehetőleg este 10 előtt, és közvetlenül lefekvés előtt ne tévézz és számítógépezz, és ne tapadj a telefon kijelzőjére sem. Persze kerüld a szerhasználatot, beleértve a dohányzást is. Azután figyeld meg, mi változott. A lényeg, hogy kedvet kapj az életmódváltáshoz, hiszen ez az alapja mindennek. Nyilván nem könnyű elkezdeni, és kezdetben különböző nehézségek is adódhatnak, mert a szervezetnek valahogy át kell állnia – de megéri, és egy kis idő elteltével már az „egészséges” lesz számodra a természetes.