Ha valami nem úgy sül el, ahogyan szeretnénk, gyakran ösztönösen úgy reagálunk, hogy azonnal hibáztatunk valakit, hogy minél gyorsabban megszabadulhassunk a felelősségérzetből adódó tehertől.

Bizony kevesen vannak, akik tényleg elismerik, ha hibáznak, és anélkül viselik a tetteik következményeit, hogy másokat okolnának, vagy az egész világot szidalmaznák.

Ki a hibás Nem mindegy

Persze olyanok is akadnak, akik – mártírként – mindenért önmagukat vádolják, sőt akár mások hibáinak a terhét is szívesen magukra vállalják.
A kérdés az, hogy amikor a függőségről van szó, akkor vajon ki okolható azért, hogy valaki függő lesz? Maga a függő a hibás – az, aki önszántából drogozik vagy iszik? Esetleg a család, vagy a társadalom a felelős?

Ezekre a kérdésekre természetesen nem lehet általánosságban válaszolni, illetve egyértelmű választ adni, mivel minden eset más és más, és rendkívül összetett jelenségről van szó.

A legfontosabb azonban az, hogy a felelősséget firtató kérdéseket valójában nem is érdemes feltenni. Nem bűnbakot, hanem megoldást kell ugyanis találnunk a függőségre – erre az egyént, a családot és a társadalmat egyaránt érintő rendkívül súlyos problémára!