Felnőni eleve nem könnyű, de egy függő szülő mellett még rögösebb az út.

Bármilyen formát ölt is a szülő függősége (a nehezebben észlelhető érzelmi függőségtől az általában nyilvánvalóbb szerfüggőségig), a gyermekek az érzékenységüknek és a fogékonyságuknak köszönhetően bizony megérzik, ha valami nincs rendjén. Ez akkor is így van, ha sok szülő diszkréten él a szenvedélyének, és a problémáját igyekszik eltitkolni, azt gondolván, hogy ezzel megóvja a gyermekét, aki úgysem értené meg ezt a bonyolult helyzetet.

Szóval, lehet, hogy a gyermek számára konkrétan nem derül ki, hogy anyuci vagy apuci titokban meghúzza azt az üveget, vagy elvonul felszippantani egy csíkot, de attól függetlenül érzékeli, hogy valami nem stimmel az adott szülővel.

Igazi értékek

Egyik ügyfelünk nemrég arról számolt be, hogy ő ugyan mindig elvonult, és úgy ivott, mégis amikor a gyermekeivel találkozott, az valamiért sose volt az igazi. Erre azonban csak jó néhány évnyi ivászat után eszmélt rá, amikor – már józanon – azt tapasztalta, hogy a gyermekei másként viselkednek vele, amióta nem iszik: bizalommal fordulnak hozzá, és a kapcsolatuk elmélyült.

A tanulság az, hogy az alkohol, a drogok, de még a gyógyszerek is olyannyira el tudják torzítani a valóságészlelésünket, hogy talán nem is vesszük észre, milyen falak választanak el bennünket a valóságos dolgoktól.

Tiszta fejjel sokkal gazdagabb az élet, meghittebb minden egyes pillanatunk, és meglátjuk az igazi értékeket.