Mit lehet tenni, ha a pszichiátrián is kezelt alkoholista férj agresszíven viselkedik, de a válásról hallani sem akar?

Az alkoholizmus által megkeserített életben vannak helyzetek, amelyekben nem megoldás a kivárás, és haladéktalanul cselekedni kell. Ha például egy alkoholbeteg hozzátartozója teljes mértékben kiszolgáltatott a betegnek, és még a testi-lelki épsége is veszélyben van, akkor nincs más lehetőség: határozott lépéseket kell tenni az érintett hozzátartozó megóvása érdekében.

Van az a helyzet tehát, amelyben már nem az alkoholbeteggel kell foglalkozni, hanem azzal a személlyel, akinek az életét a beteg megkeseríti – az ő egészségének a megóvása, illetve a helyreállítása válik az elsődleges szemponttá. Ilyenkor pedig célszerű lehet szakember segítségét is igénybe venni. A tanácsadó vagy a terapeuta ugyanis a szakértelmével jelentős mértékben képes elősegíteni a szerzett sebek gyógyulását, az egyéni erőforrások kiaknázását, és a jövőre vonatkozó lehetőségek feltárását.

Ne hagyjuk hát, hogy az alkoholbetegséggel és az alkoholbeteggel való állandó foglalkozás miatt ránk nehezedő nyomás elmélyítse bennünk a tehetetlenség érzését, és mindenképpen vonjunk be valakit, aki külső szemlélőként képes rávilágítani arra, hogy igenis vannak lehetőségeink, és egyúttal utat is tud mutatni nekünk. Higgyük el, hogy valójában nem szükséges egyedül lennünk a küzdelmünkben, és igenis rendelkezésünkre áll a megfelelő segítség.

Ha az alkoholproblémákkal küzdő hozzátartozónk rendszeresen agresszíven viselkedik velünk, bármennyire segíteni szeretnénk is neki a felépülésben, ne kockáztassuk a testi-lelki épségünket, és a saját biztonságunkat mindenképpen helyezzük előtérbe az ő szükségleteihez képest.