Hogyan segíthetnék a kislányom drogproblémájának megoldásában, ha már háromszor is volt rehabon, de sajnos mindig visszaesik?

Egy drogfüggőnek akkor is lehet segíteni a leszokásban, ha már többször is visszaesett. Az is igaz ugyanakkor, hogy a függőség valóban fel tudja adni a leckét azoknak, akik a hozzátartozójuk függősége ellen küzdenek. Ennek ellenére egyetlen szerfüggőt sem szabad menthetetlennek tekinteni – mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony még a legreménytelenebbnek ítélt esetekben is történnek „csodák”, és végül igenis talpra állnak olyanok is, akik már az ország összes rehabilitációs létesítményét megjárták. Persze ha valakit már több intézményben is kezeltek, de rendre sikertelenül, akkor érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy vajon az illető számára legmegfelelőbb módszerekkel próbálták-e elősegíteni a leszokását.

Előfordulhat ugyanis, hogy akár teljes irányváltásra lehet szükség, és olyan stratégiát szükséges alkalmazni, amely gyökeresen eltér a korábban alkalmazottaktól. Emellett az is megtörténhet, hogy adott esetben a beteg és az őt segítő szakember közötti összhang alapvető hiányában vagy éppen csak átmeneti megszűnésében rejlik a sikertelenség oka. Bármi álljon is azonban az esetleges kudarcok hátterében, mindenképpen arra kell törekedni, hogy a szenvedélybeteg önbecsülése a lehető legkisebb mértékben sérüljön, és megmaradjon benne a hajlandóság a segítség ismételt igénybevételére. Az egyén önbizalmát azonban nemcsak a függőség elleni küzdelemmel összefüggésben érdemes erősíteni – hanem olyan hétköznapi dolgokkal összefüggésben is, amelyek nem állnak közvetlen kapcsolatban magával a szenvedélybetegséggel.

Vegyünk észre tehát minden pozitív dolgot, amelyet a szerettünk tesz, és dicsérjük meg, illetve jutalmazzuk meg minden olyan apróságért, amely pozitívként értékelhető. Ha viszont úgy érezzük, hogy önállóan vagy a családunk tagjaival közösen a figyelmességünk és az erőfeszítéseink ellenére mégsem boldogulunk, akkor bátran forduljunk szakemberhez, aki megtaníthatja nekünk a megfelelő segítségnyújtást.

Ha a kábítószerről való leszokásban hatékonyan szeretnénk segíteni a hozzátartozónknak, akkor abban az esetben sem szabad elveszítenünk a felépülésébe vetett hitünket, ha esetleg többször is visszaesik – mert csakis abban az esetben lehetünk majd tanúi a talpra állásának, ha a felépülés folyamata során mindvégig kellően tudatosak és kitartóak maradunk.