A függőségeink valamilyen szinten biztonságot adnak nekünk. Habár valójában károsan hatnak ránk, mégis nyújtanak nekünk valamit, ami miatt nagyon nehéz megválni tőlük.

A függőség hátterében gyakran a pótlékkeresés áll. Az ember ugyanis nagyon találékony tud lenni, ha kell, és ha valami hiányzik az életéből, vagy ha valami elérhetetlennek tűnik számára, akkor gyorsan alkalmazkodik, és keres magának valamit, ami megfelelő pótlékként szolgálhat számára.

Ha az életünkből hiányzik az érzelmi biztonság, nagyobb lesz a szerhasználatra való hajlamunk, hiszen a szerek hatására átmenetileg mentesülhetünk a fájdalomtól, a félelemtől vagy a stressztől. Ennek megfelelően a szerek egy rövid ideig biztonságérzetet adnak nekünk, és látszólag megóvnak bennünket a kellemetlenségektől. Talán nem is csoda, hogy manapság annyira elterjedt a szerhasználat.

Érzelmi függőség és szerfüggőség

Azt is érdemes azonban felismerni, hogy a függőség nem korlátozódik a szerekre, és az érzelmeink szintjén valójában azoktól a negatív érzésektől és gondolatoktól is függünk, amelyektől éppen az ivással, a drogozással vagy a nyugtatókkal meg akarunk szabadulni. A helyzet tehát az, hogy gyakran valamilyen rendellenes érzelmi függőség vezet magához a szerfüggőséghez.

Vegyük például a haragot, amely a szerfüggők körében egy fokozottan jellemző érzelem. Habár a harag megóvhat bennünket a lelki sérülésektől, egyúttal meg is akadályozhat abban, hogy nyitottak legyünk a szeretet elfogadására. Mivel a harag ily módon meggátol bennünket a legkülönfélébb pozitív érzelmek megtapasztalásában, az életünk sivárabb és üresebb lesz tőle. Az üresség érzését pedig mi mással próbálná csillapítani egy függő, mint különböző szerekkel.

Hát, ebből az ördögi körből kellene valahogyan kitörnünk…