A legjobb tanács, amelyet bárkinek, aki egy függővel él együtt, adni tudok, az az, hogy elsősorban saját magával foglalkozzon: mindenekelőtt magaddal törődj; először a saját szükségleteidet igyekezz kielégíteni, és csak azután próbálj a másikon segíteni!

Tudom, kissé szívtelennek tűnik ez a hozzáállás, de az a helyzet, hogy valójában ez az egyetlen hozzáállás, amely hosszú távon is célravezető.

Elsőként magaddal foglalkozz

Ha utaztál már repülőn, biztosan a te füledet is megütötte, hogy az utaskísérők azt javasolják, vészhelyzet esetén először a felnőtt vegye fel az oxigénmaszkot, és csak utána adja fel a gyermekének. Persze a jót akaró szülő először ösztönösen a gyerekén segítene, gondolván, hogy magával majd ráér utána is foglalkozni. De ez logikátlan. Ha ugyanis nem kapsz levegőt, akkor nem tudsz segíteni a gyerekednek…

A helyzet az, hogy az, ami zuhanórepülésben érvényes, ugyanúgy érvényes minden olyan helyzetben, amikor egészségügyi ellátást kell nyújtani valaki számára, vagy amikor egy szenvedélybetegnek kell segíteni.

Ha segíteni szeretnél egy hozzád közel álló függőnek, de nem úgy cselekszel, ahogy például a zuhanó repülőn egy felnőttnek cselekednie kellene, akkor nagy az esélye, hogy előbb vagy utóbb megharagszol arra a személyre (vagy tudat alatt akár meg is gyűlölöd az illetőt), aki minden idődet elrabolja, és aki szavak nélkül is megköveteli, hogy csak vele foglalkozz, amikor bőven akadna más dolgod is.

Ha a szíved ügyévé válik, hogy a függő hozzátartozódat vagy barátodat kezelésbe vedd, és lassan ez lesz az, ami értelmet ad az életednek, akkor bizony nagyon sokat rontasz a helyzeten, és nemcsak saját magadnak ártasz, hanem a segítségedre szoruló másik személynek is.

Amennyiben kötelességednek érzed, hogy gondoskodj a bajba jutott hozzátartozódról vagy barátodról, ne feledd, hogy elsősorban saját magadról vagy köteles gondoskodni. Ha ugyanis nem figyelsz oda a saját egészségedre (pl. az idegállapotodra) és a különféle szükségleteidre, akkor bizony idővel a Te állapotod is elkezd majd hanyatlani.

Persze ha rosszra fordul az életed, nyugodtan hibáztathatod a függőt, aki ilyen vagy olyan helyzetbe juttatott, de talán szerencsésebb, ha belátod, valójában mindenki maga felelős a saját életéért.

Természetesen a függő szintén maga felel azért, hogy függő lett, de ha te ahelyett, hogy bármit is felrónál neki, inkább csak pátyolgatod őt reggeltől estig, akkor ezzel valójában azt üzened neki, hogy nyugodtan folytassa csak azt, amit csinál, és ne változtasson semmin, mert nem kell saját magáról gondoskodnia, ugyanis Te megteszel helyette mindent, amit kell.

Hogy mi a megoldás? Hát, meg kell találni az egyensúlyt!

Tudasd a hozzátartozóddal vagy a barátoddal, hogy szereted, és számíthat rád, de csak abban az esetben kaphat tőled segítséget, ha elhatározza, hogy változtat az életén. Éreztesd vele, hogy ott állsz mellette, de neki kell megtennie a szükséges lépéseket.

Ha viszont akin segíteni szeretnél, saját maga nem akar változtatni, akkor bizony viselnie kell a következményeket.

Az Ő döntése…