Pusztán jellemhiba következménye-e a szerfüggőség kialakulása?

A szerfüggőség kialakulása valójában az agyműködés zavarának tudható be. A különböző kábítószerek ugyanis változásokat idéznek elő az agy működésében, és habár az egyes szereknek eltérő a hatásmechanizmusa, az agyra gyakorolt hatásuk nagyon is hasonló: az agysejtek átalakulnak, a gondolkozási és emlékezeti mechanizmusok megváltoznak, olykor még a motoros készségek (járás, beszéd) is romlanak, továbbá hangulatingadozások is előfordulhatnak.

Ezek a változások egyúttal jelentős hatást gyakorolnak az egyén magatartására is. Idővel a kábítószer válik a szenvedélybeteg életének fő mozgatórúgójává, ezért az illető szinte bármire képes annak érdekében, hogy kábítószert fogyaszthasson. Ennek megfelelően a kábítószer nemcsak az agyműködést és a viselkedést befolyásolja radikálisan, hanem az egyén társas kapcsolatait is.

Az agy és a függőség

Önként lesz-e valaki szerfüggő?

Lehet, hogy valaki önként kezd el kábítószert fogyasztani, de idővel a tartós fogyasztás következtében a szerfogyasztás kényszerré válik számára. A kényszeres, sőt esetenként kontrollálhatatlan szerfogyasztás oka az, hogy a függőséget kiváltó szer megváltoztatja az agy működését (olykor feltűnő, olykor kevésbé észrevehető módon).

A szerfüggőség kezelésének hatékonysága szempontjából fontos-e az egyéni szándék?

Annak, hogy egy szenvedélybeteg miért kezdi el kezeltetni magát, általában két fő oka van: vagy egy bírósági ítélet miatt kényszerül kezelésre az illető, vagy azért, mert a szerettei elvárják tőle, hogy kezeltesse magát. Mindenesetre a kutatók több tanulmányban is egyértelműen bizonyították, hogy ha a kezelés során a szenvedélybetegre jelentős nyomás nehezedik, hogy vállalja fel betegségét, és próbáljon meg felülkerekedni azon, akkor minden valószínűség szerint hatékony lesz a terápia – függetlenül attól, hogy milyen okból kifolyólag veti magát alá kezelésnek az illető.

Milyen hatékonysággal kezelhető a szerfüggőség?

A szerfüggőség az ún. viselkedésközpontú elméleteken alapuló terápiákkal hatékonyan kezelhető. A siker érdekében azonban a terápiás kezelést sok esetben több alkalommal is meg kell ismételni.