Egy kedves ügyfelem hozzájárult ahhoz, hogy megosszam veletek néhány gondolatát. A legérdekesebbet az alábbi módon fogalmazta meg.

„Mit ér majd akkor életed, ha pénzed annyi is, mint a pelyva, ha nem dagad majd vérered, és egy jó seggre nem mondod, hogy »Ejha!«.”

És a többi:

„A pia azért kell, hogy elhiggyem, hogy szeret.”

„Pia nélkül nem voltam sosem szerelmes.”

„A pia kell, hogy átéljem a szerelem illúzióját.”

Nos, ezzel a kedves ügyfelemmel elég sokat beszélgettünk arról, hogy mit jelent számára a szexualitás, és a konzultációk során elég hamar világossá vált, hogy nemcsak alkoholfüggő, hanem szexfüggő is. És ezzel bizony nincs egyedül.

A helyzet az, hogy az ember a legalapvetőbb szinten két dologra vágyik: jól akarja érezni magát, és el akarja kerülni a fájdalmat. Igazából tehát nem alkoholra vágyunk, és nem is szexre, munkavégzésre vagy testmozgásra, hanem egyszerűen csak örömre és jutalomra.

Ha sorra vesszük, milyen függőségek léteznek (úm. munkamánia, szexfüggőség, drog- és alkoholfüggőség, táplálkozási zavarok, vásárlási függőség vagy szerencsejáték-függőség), akkor azt látjuk, hogy valamennyi függőségnek olyan természetes tevékenységek képezik az alapját (pl. táplálkozás, szex, játék, munka), amelyek az emberi faj fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlenek.

Mindent, amit teszünk, tulajdonképpen azért teszünk, hogy az agyunk egyfajta jutalomhoz jusson – gyakorlatilag ez a jutalom motivál bennünket a cselekvésre. A természetben minden egy tökéletes rendszert alkot: azért jó szexelni, azért jó enni, hogy mindenképpen csináljuk, és ezzel fenntartsuk magunkat és az emberi fajt.

Szexfüggőség

A baj csak az, hogy míg az egészséges tevékenységek, mondjuk, 1 egységnyi intenzitású jutalomérzetet keltenek az agyban, addig az alkohol és a drogok kb. 1000 egységnyi intenzitásút. És mivel a jutalomból sosem elég az embernek, valahol természetes is, ha egy idő után egy olyan jutalmazó eszközt választ magának, amely sokkal hatásosabb, mint az egészséges eszközök.

A jutalmazás különböző forrásairól még azt is tudni kell, hogy mivel valójában mind hasonló hatásmechanizmussal bírnak, sok szenvedélybeteg számára helyettesíthetőek is egymással. Éppen ezért gyakori a különböző függőségek (pl. a szerfüggőség és a szexfüggőség) együtt járása; és sok függő lényegében váltogatja a különböző eszközöket. Ez a tény ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy felismertessük az érintettekkel azt, hogy valójában nem is az adott szerre vagy tevékenységre (a drogra vagy a szexre) van szükségük, hanem arra a jutalomérzetre, amelyet az adott dolog kelt bennük.

A lényeg a tudatosság! Ha hajlamosak vagyunk káros szenvedélyekkel kielégíteni a vágyainkat, érdemes tudatosítani magunkban, hogy valójában milyen késztetések és vágyak hajtanak bennünket. Ez a fajta tudatosság ugyanis lehetővé teszi számunkra azt, hogy olyan módszereket válasszunk vágyaink kielégítésére, amelyekkel nem tesszük tönkre az egészségünket vagy a párkapcsolatunkat.