A rehabilitáció nem olyan, mint a szervizelés. A dolog nem arról szól, hogy a szenvedélybeteg rokonodat elviszed valahova, ahol szépen helyrepofozzák, hogy ne neked kelljen bajlódnod vele.

A mi tapasztalatunk szerencsére az, hogy a klienseikkel általában valóban törődnek a családtagjaik és a barátaik, és a terápia ideje alatt akár többször is meglátogatják őket. Ezek a látogatások azért is különösen fontosak, mert azt jelzik a szenvedélybetegnek, hogy szeretik, és törődnek vele. Ha pedig valaki támogatást kap és megbocsátást nyer azoktól, akik fontosak számára, akkor abból erőt meríthet.

A családi támogatás jelentősége

Külön öröm számunkra, hogy egyre több hozzátartozó jár a családi tréningeinkre, miután felismeri, hogy akkor tud igazán segíteni (a rászorulónak és önmagának egyaránt), ha ő maga is elsajátítja a függőséggel, illetve a függőség kezelésével kapcsolatos legalapvetőbb praktikus ismereteket.

Habár természetesen van rá példa, hogy valaki szakember segítségével a saját erejéből is képes felépülni és józannak maradni, az az igazság, hogy a család támogatása nélkül sokkal kisebb az esélye a függőnek arra, hogy leszokjon, és tiszta is maradjon.

Fontos tudni azonban, hogy a családban rejlő lehetőségek csak akkor aknázhatóak ki teljes mértékben, ha a család nemcsak egyszerűen „elvárja”, hogy a függő józan legyen, hanem megpróbálja megérteni a függőséggel és a józansággal kapcsolatos folyamatokat (illetve a saját szerepét ezekben a folyamatokban), és azután a megfelelő ismeretek birtokában igyekszik segíteni.