1. A könnyebbnek vélt (tév)út veszélyei

 Ha azt gondoljuk, „A változtatáshoz szükséges erőfeszítéseknél sokkal könnyebb beletörődni a helyzetembe, és a megszokott módon viselkedni…”, akkor bizony ki vagyunk téve a könnyebbnek vélt (tév)út veszélyeinek, amelyek tartósan megnehezíthetik az életünket.

2. A helytelen értékítéletben rejlő gát 

Ha a gondolkodásunkra az a jellemző, hogy „Egyszerűen nem érzem helyesnek, ha máshogy teszek, mint ahogy szoktam, éppen ezért nem is szabad változtatnom a megszokott viselkedésemen…”, akkor a helytelen értékítéletünkben rejlő gát egészen biztosan megnehezíti a boldogulásunkat az életben. 

3. A kishitűség csapdája

Ha folyton csak az hajtogatjuk, hogy „Nem tudom elképzelni, hogy máshogy viselkedjek, mint ahogy megszoktam, és nem tudom elhinni, hogy akár optimista, társaságkedvelő, gazdag stb. is lehetnék…”, akkor a kishitűség csapdájában ragadtunk, és kérdés, hogy valaha is kiszabadulunk. 

4. Az érdemtelenség téveszméje 

Ha az a meggyőződésünk, hogy Nem érdemlem meg, hogy sikeres legyek…”, akkor az érdemtelenség téveszméje csak még jobban megkeseríti az életünket.

5. A félelem béklyója

Ha állandóan attól rettegünk, hogy „Akár bajom is lehet abból, ha változtatni próbálok a viselkedésemen…”, akkor a félelem béklyója lehetetlenné teszi számunkra, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a boldogabb élet felé.

6. A csalódás bénító ereje

Ha úgy vélekedünk, hogy „Egyszer már kudarcot vallottam, amikor változtatni akartam a viselkedésemen, úgyhogy jobb, ha elfogadom a helyzetemet, és nem is erőlködök…”, akkor a csalódás bénító ereje annyira letaglóz bennünket, hogy esélyünk sem lesz a jobb életre.