Hogyan lehet megállapítani, hogy valaki szerfüggő-e?Amennyiben az elmúlt 12 hónapban egyszer is előfordult, hogy a viselkedésed, illetve a helyzeted az alábbi hét kritérium közül egynek vagy többnek is megfelelt, akkor mindenképpen szakember segítségére van szükséged. Ne feledd: a pontos diagnózis felállítása a szakember feladata. Állapotod felmérésében szívesen segítünk.

 • Amikor valamilyen szert fogyasztasz, a kívánt hatás elérése érdekében a korábban használt mennyiséghez képest egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztására van szükséged.
  Példa: Nemcsak a hétvégén füvezel már, hanem naponta elszívsz egy-két füves cigit, később pedig egyre gyakrabban és egyre többet füvezel.
 • Ha nem fogyasztasz valamilyen szert, kínzó testi és lelki tünetek gyötörnek.
  Példa: Attól függően, hogy milyen szert használsz, jelentkezhet remegés, verejtékezés, epilepsziás roham, ízületi fájdalom, hasmenés, hányás, alvászavar, depresszió, szorongás, hallucináció stb.
 • Nagyobb mennyiségben és tartósabban fogyasztasz egy adott szert, mint ahogy azt korábban eltervezted.
  Példa: Úgy gondolod, egy-két tabletta most még belefér, aztán egy hétig nem szedsz semmit. Az egy-két tabletta mellett viszont azután még egy-két csík fehér por is eltűnik az orrodban, és két hét múlva már megint fogadkozol, hogy ésszel fogod csinálni. És ez így megy hónapról hónapra.
 • A szerfogyasztás kontrollálására és a leszokásra tett kísérleteid sikertelenek.
  Példa: Reggel megfogadod, hogy soha többé nem fogyasztasz kokaint, de este egy bulin megkínálnak, és te az elhatározásod ellenére elfogadod az anyagot.
 • Jelentős időt fordítasz arra, hogy megszerezed a szükséges mennyiségű drogot.
 • A drogozás miatt lemondasz több dologról is, ami korábban fontos volt számodra: például nem ápolod a baráti és a munkahelyi kapcsolataidat, vagy felhagysz a kedvenc szabadidős tevékenységeiddel. 
 • Annak ellenére drogozol, hogy a szerhasználat miatt egészségi és lelki problémáid vannak.
  Példa: Drog hatása alatt autót vezetsz, balesetet szenvedsz, és súlyosan megsérülsz, de ez sem tart vissza attól, hogy ismét fogyassz.

Ugye jó lenne hasznos tanácsokat kapni valakitől, aki jártas a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos kérdésekben, és akihez bármikor bizalommal fordulhatsz?

Nos, számos hasznos tanácsot kaphatsz most ingyen, ha feliratkozol a Józanság Hírlevélre.


Hírlevél feliratkozás

 

Név:*
E-mail cím:*