Hogyan érjem el, hogy végre hajlandó legyen kezeltetni magát?

A függőségkezelésre felkészítő családtréning olyan szakszerű módszerekkel ismerteti meg a szenvedélybetegek hozzátartozóit, amelyek segítségével a családtagok képesek megfelelő módon arra ösztönözni a szenvedélybeteget, hogy kezeltesse magát. A tudományosan is igazolt hatékonyságú tréning emellett az érintett hozzátartozók életminőségének javulását is jelentősen elősegítheti.

Függőségkezelésre felkészítő családtréning

Az amerikai CRAFT módszer alapján


Amennyiben a családok nagy részéhez hasonlóan az Ön családjában is van olyan személy, aki alkoholista vagy szerfüggő, és nem hajlandó kezeltetni magát, akkor a függőségkezelésre felkészítő családtréninggel sokat tehet szenvedélybeteg rokonáért, saját magáért és a családjáért egyaránt. A családtréning ugyanis lehetővé teszi a szenvedélybetegek hozzátartozói számára, hogy elsajátítsák az egészséges jutalmazás elvére épülő mindazon praktikus módszereket, amelyek révén egyrészt különböző pozitív magatartásformák, illetve szokások kialakítására és gyakorlására tudják ösztönözni alkoholista vagy szerfüggő rokonukat, másrészt képesek kellően motiválni őt ahhoz, hogy csökkentse az alkohol- vagy a szerfogyasztás mértékét, és kezeltesse magát. A tréning ugyanakkor abban is segít, hogy a szenvedélybetegek hozzátartozói a rászoruló családtag támogatása mellett a saját életminőségüket is javítani tudják.

A függőségkezelésre felkészítő családtréning keretében megtanulhatja, hogyan is viselkedjen szenvedélybeteg rokonával annak érdekében, hogy hatékonyan és eredményesen segíteni tudjon neki. Ennek megfelelően a megszerzett ismeretek birtokában többé nem arra fog törekedni, hogy az illetőt minden adandó alkalommal szembesítse a hibáival, hanem tudatosan kerülni fogja a konfrontálódást, és képes lesz a legalkalmasabb helyzetekben és pillanatokban alkalmazni azokat a stratégiákat, amelyekkel apránként érdemi változásokat tud előidézni, mégpedig anélkül, hogy konfliktusba keveredne az illetővel, vagy megromlana vele a kapcsolata.

A függőségkezelésre felkészítő családtréning alapját képező CRAFT módszer szilárd tudományos alapokon nyugszik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a módszert már nagyon sok és sokféle ember alkalmazta – sikeresen – arra, hogy szenvedélybeteg hozzátartozóján és saját magán eredményesen segítsen. Mindezek alapján, illetve a vonatkozó kutatások ismeretében kijelenthető, hogy a CRAFT módszerre épülő tréning és a kapcsolódó terápiás programok segítségével Ön is érdemben hozzájárulhat a rokona állapotával összefüggő problémák megoldásához – függetlenül attól, hogy szülői, házastársi, élettársi vagy éppen gyermeki minőségben nyújt segítséget az illetőnek. A módszer ráadásul nemcsak hatékony, hanem könnyen elsajátítható is; az alkalmazása pedig kellemetlen érzések helyett jó érzéssel tölti el a szenvedélybetegnek segíteni szándékozó családtagokat azokkal az erőfeszítésekkel kapcsolatban, amelyeket a szeretett személy állapotának javulása érdekében tesznek.

Öt dolog, amit a függőségkezelésre felkészítő motivációs módszerről tudni érdemes

Öt dolog, amit a szenvedélybetegséggel kapcsolatos néhány tévhitről tudni érdemes

Öt dolog, amit a családi működésről tudni érdemes

Öt dolog, amit a lehetőségeinkről tudni érdemes

 


Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre , és vedd igénybe egyéni tanácsadási programunkat!

Egyéni tanácsadás

Az egyéni tanácsadás 12 hetes, egyenként ötvenperces konzultációból áll. A konzultációkra heti rendszerességgel kerül sor budapesti központunkban.
kezeles.png