Öt dolog, amit a családi működésről tudni érdemes

 1. Megfelelő szeretettel nagyon sok mindenre képesek vagyunk.

  A kutatások szerint a szenvedélybetegek hozzátartozói általában sikeresen sajátítják el azokat a motivációs módszereket, amelyek segítségével el tudják érni, hogy alkoholista vagy szerfüggő rokonuk kezeltesse magát. A CRAFT módszer megismerésével tehát mi is megtanulhatjuk, mit tegyünk annak érdekében, hogy szenvedélybeteg hozzátartozónkon érdemben segíteni tudjunk. 
 2. Nem vagyunk egyedül a problémánkkal. 

  Bármennyire is elszigetelve érezzük magunkat minden olyan helyzetben, amikor próbálunk megbirkózni a szenvedélybeteg rokonunk helyzetével összefüggő problémákkal, a tények azt mutatják, hogy nagyon sokan járnak hasonló cipőben. Minden egyes pillanatban a világon családok millió szenvednek pontosan ugyanazoktól a gondoktól, mint mi. Habár annak a tudata, hogy nemcsak nekünk jutott ilyen nehéz sors, önmagában még nem könnyít a terhünkön, az azért reménnyel tölthet el bennünket, hogy a sorstársaink közül nagyon sokan sikeresen megbirkóznak a miénkkel megegyező problémáikkal, és kiegyensúlyozott életet élnek. Ha pedig nekik sikerült, nekünk is sikerülni fog! 
 3. Kedvességgel többre megyünk, mint ellenségeskedéssel.

  Sokkal könnyebb elérni, hogy szenvedélybeteg rokonunk megfogadja a tanácsainkat, ha szeretetteljesen fordulunk felé, és nem kritikusan. Ahelyett tehát, hogy nyaggatnánk vagy fenyegetnénk az illetőt, inkább mondjuk el neki, hogy mennyire szeretjük, és milyen nagyra értékeljük a pozitív tulajdonságait, amelyeket ráadásul jobban érvényre tudna juttatni a józanság irányába mutató változtatásokkal. 
 4. A lehetőségeink gyakorlatilag kimeríthetetlenek.

  Annyiszor próbálkozhatunk a segítségnyújtással, ahányszor csak szeretnénk. Ennek pedig alapvetően az az oka, hogy – mint minden egyes dolog az életben – a szenvedélybeteggel való kapcsolatunk is folyamatos változásban van. A kapcsolatunkat önmagában egyetlen beszélgetés vagy esemény sem határozza meg végérvényesen, ezért valójában minden konfliktus és probléma ellenére bármikor lehetőségünk van arra, hogy tegyünk valamit a szenvedélybeteg rokonunkkal való kapcsolatunk javítása érdekében. Igenis meg tudjuk tanulni, hogyan érdemes kommunikálnunk az illetővel, és ennek révén azt is megtapasztalhatjuk, hogy idővel ténylegesen jobbra fordulnak a dolgok. Persze biztosan lesznek napok, amikor a felbátorodás helyett inkább elcsüggedünk bizonyos események miatt, de ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a következő nap vagy akár csak egyetlen megfelelően időzített szó pozitív fordulatot hozhat, és újabb lehetőséget kínálhat arra, hogy kedvező változást idézzünk elő. 
 5. A boldogságunk nem azon áll vagy bukik, hogy a szenvedélybeteg hozzátartozónk leszokik-e az alkohol- vagy szerfogyasztásról, és felépül-e, vagy sem.

  Habár minden esélyünk megvan arra, hogy a szenvedélybeteg rokonunkat sikeresen rávegyük, hogy kezeltesse magát, a saját életünk minőségén attól függetlenül sokat javíthatunk, hogy az általunk segített személy életminősége ténylegesen javul-e. Ezzel összefüggésben a CRAFT módszer számos előnye közül az egyik éppen az, hogy bennünket, hozzátartozókat is megtanít arra, hogy hogyan gondoskodhatunk önmagunkról, és miként tehetjük jobbá a saját életünket, miközben nyaggatás, fenyegetőzés és könyörgés helyett pozitívan és bennünk is jó érzéseket keltő módon segítünk a szeretett személynek abban, hogy józan legyen.<< Vissza az előző oldalra